Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Tips voor brandveilig stallen!

Zet jij je motor dit najaar op de bok, in je garage of in de schuur? En kruip jij zelf binnenkort liever ontspannen bij de haard dan in de kou op de buddy? Met deze tips van KNMV Verzekeringen kunnen jij én je motor (brand)veilig de winter in!

Motorfiets en brandrisico

Eerlijk is eerlijk: een gestalde motor onder je dak brengt extra brandrisico. Ga maar na: dat betekent vaak minstens een halfvolle tank benzine, één of meer jerrycans reserve, plus de nodige vluchtige reinigingsmiddelen en terpentine. Gaat er iets mis, dan is de schade al gauw enorm.

KNMV Verzekeringen kent die gevaren als geen ander. Niet alleen voor je motor; ook voor je huis en inboedel. Want ook daarin hebben we met motorrijders zoals jij het beste voor. Dus doe je voordeel met deze tips van kenners. Voor een veilige, warme winter!

Allereerst: voorkomen is beter!

Brandpreventie is net motorrijden: dat doe je met gezond verstand. Als ervaren rijder weet je wat het is om risico’s te herkennen. En te vermijden. Slim, want voorkomen is nog altijd beter dan blussen!

Tips voor in je garage(box) of schuur

  • Draai jerrycans met benzine na elk gebruik goed dicht. Benzinedamp kan in korte tijd ophopen tot een explosief mengsel. Dan kan één elektrisch vonkje van je vrieskast al genoeg zijn…
  • Zorg voor voldoende ventilatie in garage of schuur (zodat eventuele damp snel verwaait).
  • Rook nooit in de buurt van snel ontvlambare middelen, en laat ook anderen dat niet doen.
  • Spiritus en wasbenzine: handig bij het klussen aan je motor, maar enorm brandbaar! Sluit verpakkingen altijd goed af.
  • Rond de jaarwisseling: doe bovenraampjes van je garage of schuur tijdelijk dicht. Stel je voor dat onverlaten vuurwerk naar binnen gooien.

Tips voor binnen, voor de hele familie

Bij het haardvuur? Als je in de koude maanden graag binnen een houtvuur stookt, denk er dan ook aan om regelmatig je schoorsteen te laten vegen. Liefst elk jaar. Daarmee verwijder je de brandbare roetafzetting in je rookkanaal en voorkom je schoorsteenbrand.

  • Kaarsen: zet kaarsen nooit in de buurt van brandbaar materiaal zoals gordijnen, meubilair of tafelkleden.
  • Vlam in de pan? Dat kan zomaar gebeuren, als je na een heerlijk motorseizoen weer wat vaker in de keuken staat… Zo’n brandje blus je niet met water. Sluit de pan voorzichtig af met de deksel. Of dek de pan af met een blusdeken. En draai het gas of de kookplaat uit.
  • Afzuigkap: reinig regelmatig het filter van uw afzuigkap. Zo voorkom je ophoping van (brandbare!) vetresten.
  • Cv-ketel: zorg voor tweejaarlijks onderhoud van je cv-ketel. Zonder onderhoud kan die minder goed werken en kan er ongemerkt schadelijk koolmonoxide vrijkomen.  
  • Stand-by: laat apparaten nooit op stand-by staan. Zet ze altijd helemaal uit. Zo voorkom je dat ze doorbranden. En: het bespaart meer energie dan je denkt!

Rookmelders: van levensbelang!

Uitlaatgas van je motor ruikt soms ronduit lekker. Maar rook van een brand is levensgevaarlijk! Inademen van rook is bij huisbranden zelfs doodsoorzaak nummer 1. Giftige gassen kunnen je onherroepelijk bedwelmen en verstikken. Zelfs als jij al ligt te dromen van het nieuwe seizoen. Monteer dus rookmelders, op diverse plaatsen in huis, en ververs regelmatig de batterijen. Dat is echt van levensbelang!

Het juiste blusmiddel

Een beginnende brand in huis, garage of schuur kun je vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang je zo nodig nog veilig kunt wegkomen. Lukt het blussen niet, stop dan op tijd en houd veilige afstand. Belangrijker is om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Waarmee kun je blussen?

> Water 
Vaak heb je aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Als het kan, zorg dan dat er altijd een tuinslang klaar ligt, aangesloten op een waterleiding, die lang genoeg is om elke hoek van je garage of schuur te bereiken.

> Brandblusser 
Natuurlijk heb jij voor de zekerheid een handzame brandblusser in je schuur liggen. Laat die wel minstens één keer per twee jaar checken. Zo weet je zeker dat hij ook echt werkt, als het ooit nodig is. 

> Blusdeken
Een brandwerende blusdeken is een ideaal blusmiddel voor verschillende soorten branden. Van kleding en een vlam in de pan tot brand in een tv-toestel of een prullenbak.

Brand en verzekering

Stal jij je motor thuis, in garage of schuur? Pas op: motoren en/of auto’s vallen niet onder de inboedelverzekering. Daarvoor is een uitgebreidere motor- of autoverzekering nodig. Heb je alleen WA, dan is je motor dus niet gedekt bij brand. Wil je dat toch, kies dan voor een Beperkt Casco of All Risks verzekering.

Winterstop? Toch verzekerd!

Zit je ’s winters liever bij de kachel dan buiten op twee wielen? Met de winterstop betaal je minder premie voor je verzekering. Je motor is dan in de wintermaanden niet verzekerd tegen het risico Wettelijke Aansprakelijkheid. Heb je echter een Beperkt Casco of All Risks verzekering, dan stopt alleen de WA-dekking tijdelijk. Je motor blijft dan wel verzekerd tegen brandschade als deze in huis, in de garage of in de schuur staat. Een geruststellend idee als jij lekker warm binnen zit!

Direct je premie berekenen