Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Motordiefstal 8,6% gestegen; meer dan 5 per dag

De diefstal van motorfietsen steeg afgelopen jaar met 8,6%. Van de 670.521 motoren die in 2013 in Nederland rondrijden, werden er dat jaar 1963 gestolen – dat is meer dan vijf per dag! Suzuki was het meest gewilde merk.

De grootste kans dat je motor gestolen wordt, heb je in de regio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. In deze politieregio's kwam ruim 51% van alle motordiefstallen voor.

Harleys komen niet boven water

De meest gestolen motormerken zijn Suzuki (345 stuks), Honda (330) en Yamaha (293). Het terugvindpercentage is gemiddeld vrij laag: van de 1963 gestolen motoren kwamen er 423 (zo'n 21%) terug. Het allerlaagst op dit punt scoort Harley-Davidson: van dat merk kwam maar 4,5% van de gestolen exemplaren weer spreekwoordelijk boven water. Logisch dat er voor het verzekeren van deze Amerikanen strengere beveiligings eisen gelden.

Oude motoren meest gestolen

Opvallend is de voorkeur van dieven voor motorfietsen van 20 jaar of ouder. Daarvan verdwenen er vorig jaar maar liefst 303. Verzekeraars stellen hoge eisen aan het motorslot of stellen bij nieuwe motoren een alarmsysteem verplicht. Lees meer over de beveiliging van je motorfiets. Alle statistieken over gestolen motoren kun je nalezen in het rapport van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Verzeker je motor