Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Trial

Foto: John Lenders Foto: John Lenders

Trial wordt ook wel “de hoge school van de motorsportkunst” genoemd. Want de ultieme combinatie van balans en timing vormt de basis van de trial. Topsnelheid is niet de bepalende factor. De sporters hebben moed en inzicht nodig om de hindernissen te nemen in een zogenoemde non-stop. Er worden strafpunten uitgedeeld als je met je voet(en) aan de grond komt.

De trialmotor is een apart ogende wedstrijdmotor, je kan er eigenlijk niet goed op zitten. Trial wordt dan ook staand op de motorfiets beoefend, want dan heb je de beste controle over je bewegingen met de motor over de diverse obstakels.

In Nederland wordt er een ONK Trial georganiseerd en NK Jeugd Trial. Vaak worden de wedstrijden op dezelfde dag georganiseerd, want hoe leuk is het voor de jeugd om ook hun 'helden' in actie te zien! Beide competities worden afgesloten met een trial 2-daagse waarna de kampioenen bekend zijn.

Licenties

Om aan een van de vier ONK Klassen (Inters, Nationalen, Sportklasse A of Sportklasse B) deel te kunnen nemen heb je een geldige KNMV Triallicentie nodig. Die vraag je aan via Mijn KNMV. Vanaf 18 jaar en ouder is het mogelijk om ONK Trial te rijden.

Het NKJ Trial kent vijf aparte klasse t.w. de Kampioensklasse, de Juniorenklasse, de Aspirantenklasse, de Pupillenklasse, en de Kabouterklasse. Om aan het NKJ Trial deel te kunnen nemen heb je als sporter een KNMV Basis Sport Licentie nodig. Deze vraag je ook via Mijn KNMV aan. Leeftijd van 5 tot en met 18 jaar.

Sporters die aan het EK en of WK willen deelnemen moeten een SMA-sportkeuring overleggen om de speciale licentie te verkrijgen.

De rijders in de trial worden geassisteerd door zogeheten 'Minders'. Zij kijken met de sporter mee welke lijn hij het beste kan volgen als deze in de non stop zitten. Minders moeten om verzekeringsredenen ook in het bezit zijn van een geldige licentie en dienen minimaal 18 jaar oud te zijn. 

Trial is heel leuk en erg laagdrempelig, bij elke trialclub kun je gratis meekijken en helpen ze je graag verder op weg om aan deze leuke sport te beginnen.

Veel (oud) topsporters in andere motorsportdisciplines hebben een trialachtergrond (zoals Frans Verhoeven (Rally-rijder), Jurgen van de Goorbergh (voormalig MotoGP-coureur en tegenwoordig Rally-rijder) en Alex van den Broek (actief in het ONK Enduro). Trial leert je motorbeheersing bij en deze techniek komt je in andere sporten goed van pas!