Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

IJsrace

Foto: Bert Swarts Foto: Bert Swarts

Glimmende spikes op een gladde ijsvloer: bij deze tak van sport horen winterse taferelen. IJsraces worden op (kunst)ijs gereden. Door de razendsnelle acceleratie van deze motoren kan een wedstrijd een heel boeiend schouwspel opleveren. Motoren die plat door de bocht gaan, met de linkerstuurhelft vaak op of net boven het ijs, zorgen voor spanning en spektakel.

De ijsracewereldtoppers komen dit jaar naar Heerenveen voor het WK op de kunstijsbaan.

Uitrusting van de motoren

IJsraces worden op speciaal hiervoor geprepareerde machines gereden. De motoren hebben een 4-taktkrachtbron met een cilinderinhoud van 500cc. Om grip te krijgen op het gladde ijs hebben de motoren 28 millimeter lange spikes in het voor- en achterwiel. Deze motorfietsen hebben geen remmen. Snelheid minderen doe je door het gas dicht te draaien. Er zijn slechts twee versnellingen: de eerste om bij de start te gebruiken en de tweede om de heat uit te rijden.

Deelname aan wedstrijden

Interesse om te gaan ijsracen? Om mee te kunnen doen moet je een geldige KNMV-licentie hebben. De minimumleeftijd is 16 jaar. Bij ijsrace maakt de KNMV onderscheid tussen topsport en breedtesport.