Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Brommerrace

Foto: Mariska Grob Foto: Mariska Grob

Brommerrace is racen met schakelbrommers of scooters op de daarvoor bestemde circuits. Voor veel coureurs is de brommerrace het voorportaal van de grote wegrace.

De brommerrace is een goedkope en leuke vorm van snelheidssport, met een geschikte klasse voor elke portemonnee en elk niveau. Denk aan de Honda NSF100 Open klasse, de Sportklasse en de Standaardscooterklasse.

Stichting Organisatie Brommer- en scooter Wegrace

De SOBW (Stichting Organisatie Brommer- en scooter Wegrace) is de drijvende kracht achter het brommerracen in Nederland. Deze stichting organiseert jaarlijks zo’n dertien wedstrijden. Per jaar schrijven ongeveer 250 coureurs, vanaf de leeftijd van tien jaar, zich in. Vele bekende wegracecoureurs zijn begonnen als brommer- of scooterracer!

Racen bij de SOBW

Als je bij de SOBW (Stichting Organisatie Brommer- en Scooter Wegrace) wilt racen, moet je dat doen met een brommer- of scootertype dat officieel in Nederland is geïmporteerd. Dus niet met een Duitse 80cc-motor of een Franse 75cc-scooter!

Welke klasse?

Uiteraard kun je niet zomaar in elke klasse starten: er geldt een leeftijds- en ervaringsopbouw.

  • Bij de scooters kunnen racers vanaf tien jaar meedoen in de Standaardscooterklasse.
  • Voor de Topscooterklasse moet je minimaal één jaar ervaring hebben.
  • Bij de schakelbrommers kun je ook vanaf tien jaar meedoen in de Sportklasse of in de Honda NSF100-klasse.
  • Na één jaar kun je doorgroeien naar een snellere klasse zoals de Formule-klasse of de Expi-klasse.


Bij de Molenaar NSF100 rijd je op een standaardmachine, onderhouden door Molenaar-motoren. Voor elke wedstrijd wordt geloot op welke motor je gaat rijden. In de Yamaha R125 Cup koop je wel je eigen motor, maar het blok wordt verzegeld. Er zijn dus minimale aanpassingen, maar maximale spanning in de competitie.