Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Status NOC*NSF

 • Wat is een status?

  Een status is een titel die aan een talent of topsporter wordt verleend. Het is uitsluitend en alleen bedoeld om talentvolle sporters te ondersteunen in het traject naar de wereldtop of om de topsporter (die al tot de wereld- of Europese top behoort) te ondersteunen. Op dit moment kan een status alleen worden toegekend aan sporters uit de motocross, wegrace en enduro. De statussen worden toegekend door NOC*NSF, de KNMV of het Olympisch Netwerk.
 • Welke statussen zijn er?

  Voor de absolute Wereld- en Europese top kent NOC*NSF de A- en B-statussen. Rijders die bij de beste 8 in het eindklassement van een WK eindigen, worden door de KNMV bij NOC*NSF voorgedragen voor een A-status. Rijders die bij de beste 16 in het eindklassement van het WK of de beste 10 in het eindklassement van het EK eindigen, worden door de KNMV bij NOC*NSF voorgedragen voor een B-status. Voor jonge, zeer getalenteerde jeugdsporters kan een zogenaamde High Potential-status aangevraagd worden bij het NOC*NSF. Deze is bedoeld voor jonge sporters waarvan de verwachting is dat zij binnen drie jaar tot de top 5 van de wereld zullen gaan behoren (WK senioren). Tot op heden heeft slechts 1 rijder, Jeffrey Herlings, deze bijzondere status gekregen. Verspreid over alle sporten in Nederland zijn er circa 30 jeugdsporters met een dergelijke status. Er zijn drie statussen waarvoor de KNMV jeugdrijders kan voordragen: ‘Belofte’, ‘Nationaal talent’ en ‘Internationaal talent’. Je moet dan in de KNMV-selectie zijn opgenomen. Voor talentvolle jeugdsporters worden de statussen toegekend door de Olympische Netwerken. Elke provincie kent een dergelijk netwerk. Sommige grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) hebben een eigen Olympisch Netwerk. Sommige Olympische Netwerken kennen daarnaast nog een status voor ‘Regio Talent’.
 • Wat levert een status op?

  Afhankelijk van de status en het verantwoordelijke Olympisch Netwerk kom je voor bepaalde ondersteuning in aanmerking. Het Olympisch Netwerk heeft met veel scholen in de betreffende regio contacten en kan je helpen om je lesrooster en trainingsprogramma goed op elkaar afgestemd te krijgen. Vaak bieden zij een geringe financiële bijdrage voor buitenlandse trainingsstages die je op eigen initiatief en kosten hebt gevolgd. Veel Olympische Netwerken bieden je de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief te trainen bij een sportschool bij jou in de buurt. Omdat elk Olympisch Netwerk zijn eigen ondersteuningsaanbod heeft, kun je voor de geboden faciliteiten het beste kijken op de website van het Netwerk bij jou in de buurt (http://nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=1469). De ondersteuning voor sporters met een A of B status wijzigt jaarlijks. Sporters die deze status krijgen worden hierover persoonlijk door NOC*NSF geïnformeerd.
 • Hoe kom ik in aanmerking voor een status?

  Een status kan in principe alleen worden toegewezen aan sporters die uitkomen in de motocross, wegrace of enduro. Dit heeft o.a. te maken met het aantal landen waar deze disciplines wereldwijd worden beoefend. Om in aanmerking te komen voor een status bij de KNMV (Belofte, Nationaal Talent, Internationaal talent) moet je voldoen aan de bepaalde criteria (talentprofiel). Deze criteria zijn in overleg tussen de sporttechnisch directeur van de KNMV, de KNMV-bondscoaches en NOC*NSF vastgesteld en worden jaarlijks opnieuw bekeken en aangepast. Omdat de status bedoeld is om de echte talentvolle rijders te ondersteunen, zijn de criteria scherp gesteld. Dat betekent bijvoorbeeld dat per week een minimum aantal trainingsuren moet worden gemaakt en dat een toppositie in het eindklassement moet worden bereikt. Om voor een status bij NOC*NSF in aanmerking te komen moet je tot de besten behoren op Europees of Wereldniveau (senioren!). Hiervoor zijn de ‘prestatienormen’ opgesteld. Een status wordt altijd achteraf toegekend: je moet dus eerst presteren voordat je in aanmerking komt voor een status. Na afloop van het seizoen wordt bekeken wie aan de voorwaarden heeft voldaan en deze rijders worden automatisch voorgedragen voor de bijbehorende status. NOC*NSF beslist over de uiteindelijke toewijzing.
 • Hoe lang blijft een status geldig?

  Een status is 1 jaar geldig. Deze vervalt automatisch (zonder dat je daarover bericht krijgt) als je niet meer voldoet aan de criteria.
 • Aan welke prestatienormen moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor een status?

  Klik hier voor het document waarin de prestatienormen worden toegelicht.