Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Selecties

 • Welke selecties kent de KNMV?

  Motocross: nationale jeugdselectie (65cc, 85cc, 125cc, MX2) en districtsselecties Noord, Oost, Midden, West en Zuid (65cc, 85cc en 125cc). Wegrace: nationale (jeugd)selectie Enduro: nationale jeugdselectie
 • Hoe kom ik in een selectie?

  KNMV-trainers en -coaches scouten talentvolle rijders bij trainingen en wedstrijden. Zij letten op de score van de rijder op verschillende criteria gerelateerd aan de leeftijd. De KNMV-bondscoach heeft in overleg met de sporttechnisch directeur de beslissende stem om een rijder wel of niet in de selectie op te nemen. De criteria zijn: Rijtechnische vaardigheden (gerelateerd aan leeftijd), Rijinzicht, Fysieke gesteldheid (coördinatie, motorspecifieke motoriek, lenigheid, getraindheid), Lichaamsbouw (lengte, gewicht), Leeftijd (klassegebonden) Omgangsvormen op en naast het circuit, Zorg voor en kennis van materiaal en kleding, Motivatie, Mentaliteit, Financiën (internationaal willen en kunnen rijden, trainingen in het buitenland, materiaalaanschaf), Teamsamenstelling en - samenwerking, Coachability, Steun ouders (i.v.m. bezoeken trainingen, medische keuringen, conditietesten etc.), Deelname aan internationale wedstrijden, Resultaten voorgaande jaren Progressie gedurende het seizoen
 • Wat biedt de KNMV aan selectierijders?

  Selectierijders krijgen o.a. trainingen aangeboden. Rijders die in een nationale (jeugd)selectie zitten krijgen ook stages in het buitenland aangeboden. Speciaal voor deze rijders is ook een intensief fysiek trainingsprogramma opgezet bestaande uit kracht- en MTB-trainingen. In het geval van een blessure hebben de rijders via de KNMV-bondscoaches en -artsen directe toegang tot medisch specialisten. Ook worden de leden van de MX-selectie en wegraceselectie bij wedstrijden in het buitenland begeleid door de KNMV-bondscoach en/of een KNMV-trainer.
 • Wat is het voordeel als je in een selectie zit?

  Naast trainingen, stages, begeleiding en directe toegang tot medisch specialisten wordt je als selectierijder ook automatisch aangemeld bij het Olympisch Netwerk. De status die je via dit Netwerk krijgt toegewezen biedt, afhankelijk van het Netwerk, verschillende voordelen. Je kunt hierbij denken aan ondersteuning bij het goed afstemmen van school en training. Sommige Netwerken bieden een financiële vergoeding voor buitenlandse trainingen die je op eigen initiatief en kosten hebt gemaakt. Voor het exacte ondersteuningspakket moet contact worden opgenomen met het betreffende Olympisch Netwerk.
 • Zijn er ook verplichtingen voor selectierijders?

  Ja, die zijn er ook. De KNMV sluit een overeenkomst met de rijders die zijn opgenomen in de nationale (jeugd)selecties. In het contract zijn de wederzijdse rechten en plichten vastgelegd o.a. op het gebied van doping, portretrecht en aanbod van de KNMV. Van selectierijders wordt verwacht dat zij zich in het algemeen positief uitlaten over de KNMV. Natuurlijk zijn ze aanwezig bij de verschillende trainingen en melden zij zich tijdig af als ze een keer niet aanwezig kunt zijn.