Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Muscle bike

Foto: Ducati Foto: Ducati

Een muscle bike, een stevige motorfiets met spierballen, dat is de motor die bij jou het beste past.

Was het muscle bike-segment lange tijd voorbehouden aan Yamaha VMAX-bezitters, inmiddels gooi je ook hoge ogen met een Triumph Rocket III, Suzuki Intruder M1800R, Harley-Davidson V-rod Muscle of Ducati Diavel.

Triumph lanceerde in 2003 de Rocket III, een 2294cc zware powercruiser. Deze driecilinder was in theorie een regelrechte bedreiging voor de cultstatus van de VMAX, maar het duurde lang voordat de Britse motor een vaste schare enthousiaste volgelingen kreeg.

Koppelbeest

Anders dan bij de VMAX moest de Rocket het niet zozeer hebben van topvermogen, maar meer van zijn overdonderdende hoeveelheid koppel (de kracht waarmee de krukas per omwenteling ronddraait) - bij praktisch alle toerentallen. Kawasaki deed in 2004 een goede poging met de Vulcan 2000, maar hoewel beresterk wist deze ietwat 'gewone' motor het niet te schoppen tot de status van echte muscle bike. Suzuki deed het in 2006 een stuk beter met de scherp gelijnde Intruder M1800R. Een machine waarbij je - net als op de Triumph - echt goed na moest denken, voordat je het gas vol open draaide.

In 2005 bracht Harley-Davidson een krachtige Screamin' Eagle CVO-versie van de V-rod op de markt, die de opmaat zou blijken voor een nóg sterkere versie. Deze V-rod Muscle kwam op de markt in 2008, tegelijk met de geheel vernieuwde Yamaha VMAX. Dat Yamaha niet stil had gezeten, bleek wel bij de introductie. Met een vermogen van 200 pk is deze muscle bike tot op heden ongeslagen.

Toch blijven er kapers op de kust, zoals de Ducati Diavel. Een onverwacht lekker sturende machine, die eruitziet als een powercruiser en bijna net zo hard accelereert als de VMAX. Opvallend is dat de krachtcentrale een 162 pk sterke tweecilinder is die afkomstig is uit een superbike en is getuned voor maximaal koppel in het middentoerengebied.

Elk van deze motoren heeft zijn eigen charme, die verder reikt dan alleen het aantal pk's. Toch blijft dit letterlijk en figuurlijk hun kracht.