Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Enduro

Foto: Foto: Yamaha Motor Nederland Foto: Foto: Yamaha Motor Nederland

Een enduromotor past het beste bij jou.

Het leuke van een enduro is dat je ermee kunt offroadrijden en er ook even een brood mee kunt halen bij de bakker. Jawel, je mag ermee op de openbare weg.

Op een enduro zit namelijk een kentekenplaat, verlichting en een snelheidsmeter. Je kunt dus in theorie naar een evenement rijden, je daar lekker uitleven en weer terug rijden naar huis. Als je niet te ver weg woont tenminste, want de actieradius van dit type motor is beperkt. Daarom zetten de meeste mensen hun enduro op een aanhanger als ze langere afstanden moeten overbruggen.

Snelweggebruik is niet aan te raden met een enduro, want de noppenbanden zijn voornamelijk op offroadgebruik gericht en slijten bij hoge snelheden vrij snel. Je kunt er wel straatbanden of dual-use banden onder zetten en 'm inzetten als supermoto, maar dan breek je geen potten bij een offroadrit.

Een enduro heeft veel overeenkomsten met een echte crosser, maar is over het algemeen qua vering en motorafstelling wat minder extreem. Dat is een bewuste keuze, want het laatste wat je op een hazenpaadje wilt, is een motor die er zélf als een haas vandoor gaat. Heb je toch behoefte aan de volle klap vermogen, dan kun je bij de meeste moderne enduro's een andere motormapping kiezen. Leve de elektronica!