Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Custom motor

Foto: Harley-Davidson Foto: Harley-Davidson

Een custom is de motor die het beste bij jou past.

Vraag een kind of het een motor wil tekenen en de kans is groot dat je een chopper krijgt voorgeschoteld. Dat was in de jaren zestig wel anders, want toen waren afgeleiden van de legermotor Harley Liberator populair in Amerika. Dat was mede te danken aan motorrijdende filmsterren als James Dean en Steve McQueen. In de seventies wonnen de choppers echter terrein, zeker na het succes van de film Easy Rider in 1969. De ‘Captain America-bike’ van Peter Fonda en de ‘Billy-bike’ van Dennis Hopper worden ook nu nog gezien als stijliconen.

Eigen stijl

Easy Rider bracht een trend op gang, waarbij motoren helemaal werden omgebouwd en overgespoten, tot ze volledig naar wens waren. De Daytona Speed Week zou nooit meer hetzelfde zijn. Het uiterlijk van de fabrieksmodellen veranderde geleidelijk mee en de voorvorken en sturen werden steeds langer. Uiteindelijk besloot Harley-Davidson in 1999 een complete afdeling te wijden aan het personaliseren van motoren, om aan de groeiende vraag naar exclusiviteit te voldoen. Custom Vehicle Operations (CVO) was een feit.

Het aanbrengen van een eigen stijl is mateloos populair en er wordt zelfs een WK 'Custom Bike Building' georganiseerd. Sommige custom-bouwers zijn er wereldberoemd mee geworden. Ben je een beetje handig en heb je een goed idee? Wie weet kunnen we jouw creatie binnenkort op de weg bewonderen!