Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Invoering wetgeving allergenen voor sportkantines

Vanaf 13 december zijn clubhuizen, verplicht allergenen informatie te geven aan gasten die daarom vragen. De wetgeving allergenen geldt voor alle bedrijven die werken met levensmiddelen (eten en drinken). Belangrijkste verandering is de allergenen informatie bij niet-voorverpakte (onverpakte) producten. Wat betekent deze wet voor clubhuizen?

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie reageren overgevoelig na het eten van producten met daarin allergenen waar ze allergisch voor zijn. Om welke allergenen gaat het? Van 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in de onverpakte producten die in de kantine het clubhuis worden verkocht: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Wat betekent de nieuwe allergenenwet concreet voor de sportkantine?

Voor clubhuizen die alleen voorverpakte producten (repen chocola en verpakte frisdrank) verstrekken verandert niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking. Worden er onverpakte producten verstrekt, zoals tosti’s of gefrituurde producten dan heeft de wet gevolgen. Volgens de nieuwe wet zijn ook tverenigingen met een kantine/clubhuis verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zo kunnen allergische consumenten een keuze maken. Volgens de wet zijn er twee mogelijkheden: schriftelijk of (elektronisch) informatie verstrekken door, bijvoorbeeld een allergenenlijst bij de menukaart, of mondelinge informatie als de gasten erom vragen.

Hiervoor heeft NOC*NSF een basislijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in kantines/clubhuizen waar mogelijk allergenen in zitten. Het advies is om deze lijst aan te vullen met eventueel ontbrekende producten die worden verkocht. Deze lijst kan in de loop van de tijd verder aangevuld worden.

Dit overzicht moet opgehangen worden in de keuken of achter de bar, waar de medewerkers achter de bar en/of in de keuken op terug kunnen vallen voor hun informatie. Op de prijslijst achter de bar kan volstaan worden met de toevoeging van de zinnen:

“Heeft u een allergie? Meld het ons.”

Wanneer de barvrijwilligers vragen krijgen over allergie dan kunnen zij deze informatie op de lijst delen met de gast en bij verpakte producten verwijzen naar het etiket. Het is ook mogelijk om deze lijst aan de prijslijst toe te voegen op een manier dat deze leesbaar is voor de gast.

Kantines/clubhuizen die andere of extra onverpakte producten aanbieden dienen zelf na te gaan of deze producten allergenen bevatten en kunnen deze dan toevoegen aan de lijst.

Lijst van veel verkochte onverpakte producten in kantines die mogelijk allergenen bevatten

  • Alle soorten tosti’s
  • Alle onverpakte snoep
  • Broodje bapao
  • Knakworst, rookworst en gehaktbal
  • Alle producten die gefrituurd worden
  • Alle broodjes 
  • Alle sauzen (zoals, mosterd, mayonaise en chilisaus)
  • Alle hapjes die u onverpakt op de bar plaatst (zoals nootjes, kaasblokjes en worst) of verkoopt
  • Wijn en port 
  • Melk en koffiemelk
  • Cappuccino en alle andere koffie waaraan melk is toegevoegd
  • Chocomel
  • Eieren
  • Soep
  • Cake en andere onverpakte koeken
  • Frisdrank (onverpakt) of ranja

Bron: NOC*NSF

Trefwoorden

Meer nieuws