Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Veelgestelde vragen - Motor

 • Hoe zit het met de pechservice?

  Is je motor bij ons verzekerd? Dan is pechservice in het buitenland standaard gedekt. KNMV-leden kunnen de pechservice eenvoudig uitbreiden. We hebben alle mogelijkheden voor je naast elkaar gezet in een tabel. Meer informatie over het aanvragen van aanvullende pechservice vind je bij KNMV Pechhulp.

 • Wat is VRO korting?

  Als je de Voortgezette rijopleiding van de KNMV hebt gevolgd krijgt je 10% extra korting op je premie! Vanaf de afgiftedatum van het certificaat geeft KNMV Verzekeringen 5 jaar lang 10% extra korting op de premie.

 • Hoe zit het met de inschaling, no claim korting en de schadevrije jaren?

  Aanvangskorting Je aanvangskorting, ook wel instapkorting genoemd, wordt gebaseerd op: je leeftijd en het gebruik van je motor. Deze kan oplopen tot 72,5%.
  No-claimkorting Deze inschaling en het aantal schadevrij jaren bepalen uiteindelijk je no-claimkorting.

  Schadevrije jaren

  Als je eerder een motorrijtuigenverzekering hebt gehad kunnen wij je schadevrije jaren opvragen bij Roy-data. Deze database is alleen toegankelijk voor de motorrijtuigenverzekeraars en zorgt ervoor dat je niet meer een originele papieren verklaring hoeft in te sturen. 
 • Wat houdt de nieuwwaarderegeling in?

  Als je een nieuwe motor hebt gekocht, wil je er zo lang mogelijk van genieten. Onze nieuwwaarderegeling neemt alle zorgen weg. Je motor is namelijk 3 jaar tegen nieuwwaarde verzekerd. De nieuwwaarderegeling geldt voor de Beperkt en Volledig Casco dekkingen.

 • Wat houdt de aankoopwaarderegeling in?

  Als je je motor niet nieuw hebt gekocht, hebben wij een aantrekkelijke regeling voor je. Voor  tweedehands motoren geldt de aankoopwaarderegeling. Dit houdt in dat je motor 3 jaar lang tegen de aankoopwaarde is verzekerd. De aankoopwaarderegeling geldt bij Beperkt en Volledig Casco dekkingen.

 • Hoe zit het met kleding en helm?

  Bij de WA Volledig Casco dekking zijn je helm en kleding standaard meeverzekerd. Tot een maximum van EUR 750,- hoeft je je geen zorgen te maken hierover.

 • Kan ik accessoires meeverzekeren?

  Accessoires zoals een kofferset, valbeugels en een windscherm zijn dure extra’s. Daarom kun je ook accessoires meeverzekeren tot EUR 5.000,-. Wij vergoeden standaard maximaal EUR 500,- voor alle accessoires tezamen. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dat kan tot EUR 5.000,-.

 • Wat te doen in geval van ongeval?

  Als je door van buiten komende gebeurtenis (zoals aanrijding, onderuit gaan of een aanrijding met dieren) niet meer kan rijden en de motor niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden bel dan de SOS: 31 88-980 04 00.

 • Heb ik recht op een vervangende motor?

  In Nederland bij (beperkt) cascodekking:

  Bij een gedekte schade volgens de rubrieken beperkt of uitgebreid casco en bij reparatie door een aangesloten herstelbedrijf Gratis vervangend vervoer gedurende de reparatieperiode Zie voor de aangesloten herstelbedrijven www.focwa.nl
  Dagvergoeding bij diefstal of vervangend vervoer Een bedrag van EUR 30,-- per dag gedurende de tijd dat verzekerde niet over het motorrijwiel kan beschikken als gevolg van diefstal of verduistering en nog geen vergoeding van de schade heeft plaatsgevonden, echter met een maximum van 30 dagen te rekenen vanaf de datum van aangifte bij de politie. Naar keuze van verzekerde kan in plaats van een dagvergoeding door verzekeraars vervangend vervoer ter beschikking worden gesteld. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met SOS International: 00 31 (0)88 - 98 00 400

   

  In het buitenland ongeacht de gekozen dekking:

  Bij diefstal, ongeval en mechanische storing (pech) Indien de motor niet binnen twee werkdagen kan worden gerepareerd of na diefstal is terug gevonden. Als verzekerde de reis wilt voortzetten, vergoeding van de huurkosten voor een vervangend motorrijwiel met een maximum van EUR 75,-per dag. Dit geldt voor de duur van het verblijf in het buitenland met een maximum van 30 dagen. Deze kosten worden vergoed tot maximaal de dagwaarde van het motorrijwiel in Nederland onmiddellijk voor de gebeurtenis.
 • Wat voor slot moet ik hebben?

  Je motor moet altijd een ART klasse 4 goedgekeurd slot hebben (zie www.stichtingart.nl).

 • Welke beveiligingseisen zijn er?

  Cataloguswaarde van EUR 15.000 tot EUR 25.000: Je motor moet een ART klasse 4 goedgekeurd slot hebben en 's nachts worden gestald in een goed afgesloten ruimte.
  Cataloguswaarde vanaf EUR 25.000:
  DMotoren met een cataloguswaarde hoger dan EUR 25.000 kunnen alleen een WA dekking afsluiten. De beveiligingseisen worden in overleg vastgesteld.
  Binnenstalling: Om je recht op schadevergoeding in geval van diefstal of vandalisme te behouden, geldt naast bovengenoemde beveiligingseisen ook een nachtclausule. Dit houdt in dat je motor tussen 23:00 uur ’s avonds en 6:00 uur ‘s morgens op je huisadres altijd binnen moet zijn gestald.
  Buitenstalling: Als je de motor buiten stalt, zorg dan dat je motor met een ART-Categorie IV of hoger goedgekeurde ketting- of beugelslot bevestigd aan een aard- of nagelvast voorwerp.
  Bijzondere omstandigheden: Als je met je motor tijdelijk niet op je huisadres verblijft, bijvoorbeeld wegens vakantie of visite, dan mag je motor tijdelijk buiten worden gestald. Voorwaarde is wel dat de motor: met twee extra ART- Categorie IV of hoger goedgekeurde sloten (bijvoorbeeld, een beugelslot + een schijfremslot naast het normale stuurslot op slot zet of met een ART-Categorie IV of hoger goedgekeurd ketting- of beugelslot slot (naast het normale stuurslot) bevestigt aan aard- of nagelvast voorwerp.
 • Welke categorie motorrijbewijs heb ik nodig?

  Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) je nodig hebt, hangt af van het motorvermogen, je leeftijd en ervaring:

  Categorie A1 Voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  Categorie A2 Voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.
  Categorie A Voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.
 • Kan ik mijn polis opschorten in de wintermaanden?

  Nee, wij kunnen uw polis helaas niet opschorten. Als u in de winter niet met uw motor rijdt, kunt u kiezen voor de winterstop. U ontvangt dan 10% korting uw op premie. De korting geldt voor de dekkingen WA, WA + Beperkt Casco en WA + Uitgebreid Casco. Niet voor aanvullende dekkingen.

  Van 15 december tot 15 februari mag er niet worden gereden met de motor. De schade die u bij anderen veroorzaakt is dan niet verzekerd.

  Let op: sommige klanten kiezen ervoor om hun verzekering op te zeggen tijdens de wintermaanden. In dat geval bent u niet gedekt in geval van schade aan uw motorfiets of bij diefstal.

 • Ik heb mijn kenteken geschorst bij de RDW. Wat moet ik doen met mijn verzekering?

  Met een geschorste motorfiets mag u niet deelnemen aan het verkeer. Heeft u een WA-verzekering? Deze kunt u opzeggen. Heeft u WA + Beperkt Casco of WA + Uitgebreid Casco? Houd er dan rekening mee dat uw motorfiets na het opzeggen van uw verzekering ook niet is verzekerd tegen brand of diefstal.