Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Wegrace

Foto: Ad van de Graaf Foto: Ad van de Graaf

Wie van gas geven en strak sturen houdt én het leuk vindt om in competitieverband aan wedstrijden deel te nemen, vindt in de wegracesport een prachtige uitlaatklep.

Deze vorm van motorsport kenmerkt zich door snelheid, scherp bochtenwerk en heel laat remmen. Internationaal is wegrace de meest prestigieuze vorm van motorsport. De Grands Prix voor het WK trekken jaarlijks vele tienduizenden toeschouwers en miljoenen televisiekijkers.

Wegracelicenties

De KNMV kent in de wegrace twee soorten licenties:

  1. De internationale licentie waarmee in alle klassen op nationaal, Europees en internationaal niveau gereden kan worden.
  2. De nationale licentie voor de Supersport en Superbikes, waarmee deelgenomen kan worden aan de OW-Cup klassen NK SuperCup 600 en NK SuperCup 1000 deelgenomen kan worden

Wegracecursus

Indien je voor het eerst een wegrace licentie aanvraagt, dien je een KNMV erkende wegracecursus met goed gevolg af te leggen. Aanbieders van deze cursus zijn:

De KNMV erkende wegracecursus bestaat uit theorie en praktijksessies op het circuit en is de basis voor alle licenties. Tijdens de wegracecursus wordt je rijgedrag op de baan beoordeeld en de theorie wordt geexamineerd. 

Dispensatieregeling

Vanaf 2015 is een dispensatieregeling licentievoorwaarden in de soloklassen van kracht. Voor een aantal deelnemers bestaat de mogelijkheid tot dispensatie op het praktijkgedeelte van de wegracecursus. Het theoretische deel van de wegracecursus en vlaggencodes zal wel gevolgd moeten worden. De theorie wordt getoetst onder supervisie van de bondscoach.
 
Dispensatie voor het praktijkgedeelte is mogelijk voor:

  • KNMV Basis Sportlicentiehouders die in de SOBW competitie hebben gereden en drie jaar aantoonbare wedstrijdervaring hebben in een SOBW raceklasse.
  • Breedtesportlicentiehouders in de soloklassen met aantoonbare ervaring in een raceklasse van minimaal één jaar, niet ouder dan 3 jaar, met bewijs van de cursus die gevolgd is voor die competitie, niet zijnde een KNMV erkende wegracecursus en een kopie van een licentie niet ouder dan 3 jaar.

Meer informatie
Meer weten over het wegracen? Neem contact op met Nicolette Petri, secretaris Wegrace bij de KNMV: 026 – 352 85 16 of n.petri@knmv.nl.