Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Offroad

Foto: Eddy Groen. Foto: Eddy Groen.

Offroad is een motorsportevenement zonder wedstrijdelement. Door een vaste groep KNMV-clubs worden er jaarlijks tussen de 15 en 18 offroadritten door heel Nederland georganiseerd. Daarbij wordt met offroadmotoren (motorfietsen met kenteken op legale noppenbanden) over een uitgezette route gereden, die grotendeels bestaat uit onverharde wegen, bospaden en akkerbouwgronden. De afgelopen jaren is de interesse in offroad rijden toegenomen.

Omdat er geen wedstrijdelement aan offroadrijden vast zit mag de route meerdere keren worden afgelegd. Deze route is meestal tussen de 35 en 65 kilometer lang. Als deelnemer ben je op de motor continue bezig het juiste spoor te kiezen maar vooral ook te genieten van de inspanning en natuurlijke omgeving. Kortom: deze tak van motorsport is gewoon erg leuk om te doen.

Wil je ook offroadrijden?

Als je een jaar lang offroad wil rijden, is een KNMV Offroad Startlicentie een goede investering. Hiermee kun je deelnemen aan alle offroadritten die op de KNMV kalender staan vermeld. Maar het is ook een basis sportlicentie waarmee je op alle KNMV-motocrosscircuits in Nederland trainen of aan een club- en/of districtswedstrijd kunt deelnemen. En om te ervaren wat het ONK Enduro inhoudt kun je met de KNMV Offroad Startlicentie zelf drie keer meedoen in de dagstartklasse.

Wil je incidenteel deelnemen aan een offroadrit, dan is het mogelijk om deel te nemen met een KNMV dagpas. Een dagpas voor offroad kost € 27,50 en biedt dekking voor wettelijke aansprakelijkheid voor de deelnemer. Je kunt er ook nog een persoonlijke ongevallendekking (PO) bij nemen voor een meerprijs van € 7,50. 

Hier vind je een duidelijk overzicht van de voordelen van de Offroad Startlicentie ten opzichte van een dagpas.

Elf geboden

De KNMV en collega-sportbond MON werken in Noord-Brabant met regionale overheden samen aan een uniek project om offroadliefhebbers in staat te stellen om vaker offroadritten te kunnen rijden. Nederland telt duizenden offroadrijders, die echter maar van maart tot en met december kunnen rijden. Een kleine groep gaat daarom op eigen initiatief buiten het seizoen toch de natuur in, zorgt daarbij voor overlast en creëert zodoende een negatief imago voor de liefhebbers die zich wel aan de regels houden.

Aan offroadrijders wordt daarom gevraagd om zelf een steentje bij te dragen door zich aan de elf geboden te houden:

 1. Offroadrijden doe je op legale onverharde wegen die zich daartoe lenen.
 2. Rijd niet buiten deze paden.
 3. Beschouw je hobby niet als een wedstrijd.
 4. Wees hoffelijk voor omwonenden en andere weggebruikers; rijd rustig op de verharde weg.
 5. Respecteer natuurreservaten, privé-eigendommen en gedenkplaatsen.
 6. Houd rekening met de staat van de wegen en hun bermen.
 7. Rijd met een wettelijk goedgekeurde motor.
 8. Pas altijd je rijstijl aan naar de omstandigheden.
 9. Respecteer wetten en verordeningen.
 10. Zorg ervoor dat je correct verzekerd bent.
 11. Rijd in kleine groepen.

Meer informatie KNMV offroadrijden

Op de KNMV Offroad en Endurokalender kun je zien waar je in Nederland met je offroadmotor terechtkunt. Meer informatie staat in het KNMV Offroad Reglement. Op sommige routes kun je ook met quadvoertuigen rijden. Neem voor alle zekerheid vooraf contact op met de organisator of dit is toegestaan.