Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Enduro

Foto: Hendrikus Vugteveen. Foto: Hendrikus Vugteveen.

Enduro is als wedstrijdsport nog niet erg bekend bij het Nederlandse publiek. Enduro wordt namelijk niet op een afgesloten terrein verreden maar over openbare plekken zoals onverharde wegen, bouwlanden, bospercelen en particuliere terreinen. Enduro is een wedstrijdsport waarbij de deelnemer met zijn/haar motor een vooraf uitgestippelde route rijdt van tussen de 50 tot wel 100 km per ronde.

De enduromotor lijkt veel op een crossmotor maar heeft een gewoon voertuigkenteken (dus er wordt verzekering en belasting betaald), staat op legale noppenbanden voor op de openbare weg en de sporter is een gewone verkeersdeelnemer en moet zich aan de geldende verkeersregels houden. Om de endurosport te kunnen beoefenen zal de sporter in het bezit moeten zijn van een geldig rijbewijs A. 

Veel motorliefhebbers voelen zich aangetrokken door de endurosport. Het is de individuele strijd tegen de klok over verharde en onverharde wegen en een extra wedstrijdelement zijn de crossproeven die vragen om snelheid, behendigheid en het uiterste van mens en machine. Hulp van derden is niet toegestaan, je moet dus zelf kunnen sleutelen aan je machine.

Doel bij enduro is om na een lange dag op de enduromotor te hebben gezeten de enduromotor ongeschonden aan de finish te brengen en als rijder geen strafminuten op gelopen te hebben maar ook de snelste tijd over de hele dag neergezet te hebben. Enduro vraagt dan ook om veelzijdigheid en doorzettingsvermogen van de deelnemers.

Deelname

Elk jaar worden er tussen de zeven en tien ONK Endurodagen georganiseerd. Hiervoor is de enduro aangewezen op het voorjaar (de maanden januari tot half maart) en het najaar (vanaf september tot en met december). Elk jaar wordt het seizoen afgesloten met de Kampioensrit, een tweedaagse enduro, die elk jaar door een andere organisator wordt georganiseerd. 

Is enduro rijden moeilijk? Nee, met enige offroadervaring en/of motocrosservaring raak je al snel verslaafd aan endurorijden. Natuurlijk moet je de voorbereiding op orde hebben en de meeste sporters maken gebruik van enduroteams die hulp onderweg bieden bij het bijtanken van de enduromotor en voor de nodigde spullen voor de inwendige mens zorgen. En iedereen in de enduro zal een nieuweling met raad en daad bij staan zo laagdrempelig is de endurosport. 

In de ONK Enduro kennen wij verschillende klassen, allen gerelateerd aan cilinderinhoud dan wel leeftijd van de sporter. Je kunt meedoen in de EV40-, NV40- of NV50-klasse in het kalenderjaar, volgend op het jaar waarin je veertig of vijftig jaar bent geworden.

Licenties

Om bij de Inters of Nationalen deel te nemen heb je een KNMV Endurolicentie nodig. In de dagstartklasse kun je deelnemen met een KNMV dagpas, deze vraag je vooraf via Mijn KNMV. Maar met een KNMV Offroadlicentie mag je, zonder bijbetaling voor een KNMV  Dagpas, drie keer deelnemen aan een ONK Enduro naar keuze. Dat maakt het makkelijk om eens een enduro bij je in de buurt te rijden.

Met een KNMV Endurolicentie mag je ook deelnemen aan alle offroadritten die op de KNMV Offroadkalender staan vermeld (dus geen bijbetaling voor een dagpas).

Een volledige endurolicentie valt onder de categorie ‘Overige licenties’. Klik hier om een endurolicentie aan te vragen. Een dagpas kan uitsluitend via Mijn KNMV digitaal worden aangevraagd. 

Medische keuring

Voor een licentie is niet langer een medische keuring (SMA) nodig. Alleen sporters die deel willen nemen aan EK of WK wedstrijden moeten nog wel een SMA-keuring laten doen. 

Teams

Binnen het ONK Enduro kennen we verschillende teamcompetities: de clubteamcompetitie, merkenteamcompetitie en handelaarscompetitie. Het is dus mogelijk om naast een individuele prestatie als sporter ook een teamprestatie neer te zetten.

Het merkenteam wat de beste prestatie aan het eind van het seizoen heeft gerealiseerd ontvangt de Handelaarstrofee, een prestigieuze trofee die al tientallen jaren wordt uitgereikt.