Deze website maakt gebruik van cookies Meer informatie sluiten
Aanmelden nieuwsbrief

Veiligheid

Foto: KNMV Foto: KNMV

Op deze pagina vind je informatie over de KNMV helmenlijst en het gebruik van nekbraces en body- en rugprotectors.

Helmen

Een helm is het belangrijkste onderdeel van de uitrusting van een rijder. Wil je weten welke helm je kunt gebruiken en waaraan deze moet voldoen? Lees dan het helmreglement.
Hierin staat aan welke internationale norm een helm dient te voldoen en welke specifieke eisen aan de helm worden gesteld. Deze specifieke eisen kunnen per tak van motorsport verschillen.

Voldoet mijn helm?

Als er een ECE-05-keurmerk op de kinband of in de binnenvoering staat, is de helm gekeurd voor gebruik op de weg. Het is overigens niet zo dat alle helmen met een ECE-05-keurmerk van gelijke kwaliteit zijn.

Je helm laten keuren

Heb je een helm gekocht met een ECE-05-keurmerk en voldoet deze aan het helmreglement? Biedt deze dan aan bij een KNMV-technisch official op de wedstrijd. Je krijgt dan een sticker voor vier jaar. Na vier jaar kun je de helm niet opnieuw laten keuren. Ben je bij een valpartij betrokken geweest? Dan moet je jouw helm opnieuw laten keuren.

Nekbraces en rugprotectoren

Steeds meer sporters dragen een nekbrace. Het doel van een dergelijke brace is om bij een eventuele valpartij ervoor te zorgen dat de nek niet kan dubbelknikken. Wanneer de nek dit wel doet kan er zwaar letsel aan de nek ontstaan. Reglementair is het dragen van een nekbrace niet verplicht omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs/onderzoek is of het systeem in alle gevallen bescherming biedt.

In de wegrace is het dragen van rugbescherming reglementair verplicht. Bij een valpartij op je rug kun je een dwarslaesie oplopen, vandaar de verplichting van een rugprotector onder een raceoverall. Ook andere sportdisciplines kennen de verplichting van extra protectoren, zodat voorzijde en achterzijde van het lichaam beschermd worden. Protectiesystemen moeten confortabel zitten, dus koop een systeem dat het beste bij jou past en aan de (hoogste) veiligheidseisen voldoet. Investeer in jezelf en koop duurzame en veilige outfits en bijbehorende beschermingartikelen.